sten3Tuva, Diva & Jackie 

 

När vi skaffade vår allra första hund blev det en Golden retriver. Det var en bra barnvänlig hund, sa alla. Ack, vad vi bedrog oss! Yapp (som han hette) blev nästan tre år. Då hade han bitit de flesta i vår omgivning och vi insåg att vi inte kunde ha honom kvar.

Trots det blev vi "hundbitna" och tittade vi på nya raser. Då hittade vi i tidningen Brukshunden ett reportage om Briard. Den rasen stämde in på våra förväntningar. Och, efter nästan ett års väntan blev vi ägare till vår första (och definitivt inte sista) Briard, Mascot. En underbart glad och trevlig kille som blev min (Ingelas) första tävlingshund, men också försökshund. Jag drillades på Brukshundklubben i olika "läror" om hur han skulle fostras. Jag lärde mig mycket, både bra och dåliga metoder, utvecklade ett brinnande hundintresse och utbildade mig till instruktör. Och på den vägen fortsatte det.

Nästa hund blev Briarden Daisy, som tillhörde och tävlades av Göte.

Pepsi, en Polski Owczarek Nizinny, var Pernillas (13 år) första hund. När "Pillan" blev sexton år utbildade hon sig till agilityinstruktör.

När Mascot försvann blev det en ny Briard. En tik, Bonnie, som tyvärr inte fanns med så länge p.g.a. dålig mentalitet. Hon tålde inte andra hundar. Inte ens våra egna.

Tinna, vår fjärde Briard kom till oss när hon var ett och ett halvt år. Hon blev mamma till åtta ljuvliga valpar och vi behöll Abby som tyvärr bara blev två år. 

Där emellan skaffade vi vår första Schapendoes, Jackie. En otroligt glad och pigg hund, och det blev såklart en "Schappe" till, Tuva.  Pernilla blev fodervärd åt en Papillon, Diva.

Familjen har nu åter igen utökats med en ny Briard, Kita och en Schapendoes, Peggie. I oktober 2011 fick Tuva sin andra kull. Där fanns en liten ljuvlig tik, kallad Dansa, som vi behöll.

Tyvärr miste vi både Jackie och Peggie under 2015.

I augusti 2016 flyttade vår nya tik, Mikki, från kennel Excerno, in hos oss. I maj 2018 fick vår Dansa en kull, och strax där efter fick vår Tuva somna in pga sjukdom. Givetvis behöll vi då barnbarnet Hexa.

Där är vi nu, tre Schapendoes, och en Briard. 

Vill du veta mer om dem, så läs under deras egna flikar!